Tidsforskjellen mellom Norge og Thailand er 6 timer når vi har vintertid i Norge, og 5 timer ellers. Thailand ligger "foran" Norge i tid..

Myntenheten er Baht (BHT), og kursen mot norske kroner har den seneste tiden ligget på ca 4,00 (dvs at vi får 4 baht for 1 norsk krone).

Kjøpekraften er et begrep som forteller noe om hvor mye man får for pengene. Generelt sett er vår kjøpekraft i Thailand ca 3,4 ganger større enn i Norge. Dvs at du får 3,4 ganger mer for 1 krone i Thailand, enn det du gjør i Norge. Ikke så merkelig at mange utnytter denne muligheten til å leve billig i store deler av året.

Flyforbindelsene melom Norge og Thailand har blitt meget gode de seneste årene. Fra Oslo flyr både Thai Airways og Norwegian nesten daglig, og flyturen til Bangkok tar ca 10,5 timer. Prisene på flybillett er relativt lave, og varierer etter årstid og hvor tidlig du bestiller. Med begge ovennevtne selskap får du flybillett tur / retur fra kr .4.500.                               

Dessuten flyr en rekke andre selskap direkte til Thailand fra andre byer i Europa. (Finnair, Lufthansa, KLM, Austrian, Swiss m fl. Samt at det ukentlig i vintersesongen flys mange charterfly direkte til Phuket, hvor det er mulighet for å kjøpe kun "flysete". Konkurrransen om flypassasjerene til Thailand har blitt meget hard etter at både Qatar Airways og Emirates startet daglige flyvninger på Gardermoen.

 

 

 

 

Thailand


Kongeriket Thailand er et land i Sørøst-Asia.
Thailand grenser mot Laos, Kambodsja og Thailandsbukten i øst, Malaysia i sør, og Andamanhavet og Myanmar (tidl. Burma) i vest. Thailand er også kjent som Siam, som var landets offisielle navn frem til 11. mai 1949. Ordet thai betyr «frihet» på thailandsk.

Landet har ca 65 millioner innbyggere, og er rangert som nr 19 i verdensmålestokk i antall innbyggere.
Landets areal er ca 514.000 m2.

Hovedstaden Bangkok, har ca 10 millioner innbyggere. Bangkok er en av de raskest voksende byene i verden, og har 1000 registrerte skyskrapere. Økonomien til Bangkok har de seneste årene vært på nesten lik høyde med Singapore, og er en av Sørøst Asias viktigste økonomiske byer. Bangkok er et av verdens mest populære turistmål, med ca. 15 millioner turister innom hvert år.

Prisnivået i Thailand er genrelt meget lavt sammenlignet med Norge. Vår kjøpekraft er i Thailand ca 4 ganger høyere enn i Norge. På typiske turiststeder er selvfølgelig prisnivået høyere enn ellers i landet

Politikk
Kongen har lite direkte innflytelse under konstitusjonen, men er den opphøyde beskytter av thai-buddhismen og et viktig symbol på nasjonal identitet og samhold. Den nåværende monarken er sønn av den tidligere kongen Bhumibol Adulyadej, Rama IX, som døde i 2016

Kongehusets medlemmer er svært populære og kongen er respektert som en moralsk autorietet. Regjeringens øverste leder er statsministeren, som blir utnevnt av Kongen etter utvelgelse fra medlemmene av parlamentet. Vanligvis er dette lederen av det partiet som kan sette sammen en regjering på basis av en majoritetskoalisjon.

Det thailandske parlamentet, Nasjonalforsamlingen er organisert i et tokammersystem, bestående av Representantenes Hus med 500 seter, og Senatet med 200 seter. Representanter for begge kamre blir valgt gjennom folkevalg. Represantantenes Hus velges av valgdistriktene (en representant for hvert distrikt), og Senatet velges av provinsene. Kanditater til Representantenes Hus velges for perioder på fire år, mens senatorer velges for seks år. Rettssystemet har tre nivåer, hvorav det høyeste er Høyesterett. Dommerne her er direkte valgt av Kongen.

Thailand er medlem av den regionale Sammenslutningen av Sørøst-Asiatiske Nasjoner (ASEAN), i tillegg til FN, APEC, IMF, WHO, WTO og ILO.


Geografi
Thailands nordlige områder består av fjell, med Doi Inthanon på 2576 moh. som høyeste punkt. I nordøst dominerer Khorat-platået, avgrenset i øst av Mekong-elven. Thailands sentrale deler består hovedsakelig av den flate elvedalen Chao Phraya. I sør smalner landet i det trange Kra Isthmus, før landskapet igjen vider seg ut mot den malaysiske halvøy.

Klimaet er tropisk, og er preget av monsunvinder. Fra midten av mai til september hersker en sørvestlig, regnfull og varm monsun, og fra november til midten av mars preges landet av en kjøligere og tørrere, nordøstlig monsun. I sør er det som regel alltid varmt og fuktig.

Viktige byer ved siden av Bangkok er Nakhon Ratchasima (Korat), Udon Thani, Nakhon Sawan, Chiang Mai, Surat Thani, Phuket, Chanthaburi og Hat Yai (Songkhla).


Kultur
Thailands tradisjonelle kultur er sterkt preget av buddhismen.


Turisme
Klimaet er varmt og tropisk, og landet har mange godt utbygde feriesteder. Landets rike kulturarv, med mange vakre buddhistiske templer og storslåtte palasser, gjør Thailand et interessant land å dra på oppdagelsesreise til.

Videre er det mange flotte golfbaner i Thailand, og mange golfere har Thailand som sitt favorittsted når det gjelder å spille golf.

Historie
Thailands opprinnelse knyttes til kongedømmet Sukhothai, grunnlagt i 1238. Dette kortvarige kongedømmet ble etterfulgt av et større, Ayutthaya, grunnlagt på midten av 1400-tallet. Thai-kulturen ble i stor grad påvirket av både Kina og India. I løpet av 1500-tallet oppsto de første kontaktene med ulike europeiske makter, men på tross av kontinuerlig press er Thailand det eneste land i Sørøst-Asia som aldri har vært styrt fra Europa. Vestlig påvirkning har likevel satt sitt merke på landet, både gjennom handel og etter trusler om maktbruk fra bl.a. Storbritannia, noe som førte til ulike reformer på 1800-tallet (mange historikere inkluderer Thailand som en del av det «uformelle britiske rike» på denne tiden).

Et blodløst kupp i 1932 resulterte i et konstitusjonelt monarki. Under andre verdenskrig var Thailand i en løs allianse med Japan, men etter krigen ble landet en av USAs allierte i regionen. Etter en serie militærkupp i etterkrigstiden utviklet Thailand seg mot demokrati utover på 1980-tallet.

Thailands offisielle kalender er basert på den buddhistiske tidsregning, som er 543 år foran vår.

Den 26. desember 2004 ble sørvest-kysten av Thailand rammet av en tsunami som følge av et jordskjelv i Indiahavet. Bølgen ble noen steder opp mot ti meter høy, og over 5000 mennesker mistet livet. Halvparten av disse var vestlige turister.

19. september 2006 gikk en mindre gruppe militære til statskupp. Statsministeren uttalte fra USA at han forbød militæret å foreta seg noe ulovlig, men kuppmakerne fikk etter få dager støtte fra kongen. Kongene av Thailands Chakri dynasti er av thaiene sett som den moralske autoritet, og med den regjerende monarks støtte lyktes kuppet.

Økonomi
I tiåret fra 1985 til 1995 opplevde Thailand verdens høyeste økonomiske vekst, i gjennomsnitt 9 % pr. år. Økende spekulasjon mot den thailandske valutaen (baht) førte imidlertid til en krise i 1997 som avslørte store svakheter i finanssektoren. Bahten falt dramatisk i kurs, og kollapsen førte i sin tur til en større finansiell krise i hele den asiatiske regionen. Landet stabiliserte økonomien i 1999, hovedsakelig på grunn av en sterk eksportnæring (som opplevde en økning på 20 % i 2000). Veksten i 2003 og 2004 nådde over 6 % årlig.

Thailands industri omfatter elektronikk, biler og tekstilindustri. Turisme står for rundt 5 % av Thailands BNP.

Demografi
Per år 2000 er 94,6 % av befolkningen buddhister. Muslimene utgjør nest største religiøse gruppen og teller 4,6 %. De fleste av disse er etniske malaysere og er for det meste konsentrert i sør. 0,75 % er kristne, i all hovedsak katolikker. En liten, men innflytelsesrik gruppe sikher og hinduer finnes i de større byene.

Thai-språket er landets offisielle språk, men mange etniske og regionale dialekter finnes.